Keystone logo
België

Studie MBA in België 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  414
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  64
 • Internet abonnement

  49
 • Lokaal vervoer

  49

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  10
 • bioscoopkaartje

  12
 • Pint lokaal bier

  4

Over België

Studeren in België kan een fantastische kans voor vandaag 's studenten. Er is een vernieuwde aantal mogelijkheden in het hele land aan internationale studenten te verwelkomen. België, een land van ongeveer 11 miljoen mensen, is kleiner dan vele anderen in Europa. Toch is dit West-Europees land biedt een scala aan mogelijkheden. Het heeft cultuur, geschiedenis, en een moderne levensstijl voor iedereen die een bezoek aan te bieden. Het blijft een van de meest gewilde gebieden voor mensen op zoek naar een mogelijkheid om in het buitenland te studeren, ook op het gebied van business studies zijn.

Visumvereisten

Voor niet-EU/EER/Zwitserse onderdanen die langer dan 90 dagen in België willen studeren.

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

Visa D (nationaal visum voor lang verblijf)

Prijs en valuta

USD 200

U kunt verwachten $ 200 of meer te betalen voor het verwerken van uw visumaanvraag. De vergoedingen kunnen worden gewijzigd.

Wie kan het visum aanvragen?

Als je een EU/EER/Zwitsers staatsburger bent, heb je geen visum nodig om in België te studeren. Je moet echter ingeschreven zijn aan een erkende universiteit of instelling voor hoger onderwijs als hoofdberoep in België, voldoende geld hebben om de uitgaven tijdens je studie in België te dekken en een adequate ziektekostenverzekering hebben.

Als je de nationaliteit hebt van een land buiten de EU/EER/Zwitserland, zul je hoogstwaarschijnlijk een aanvraag moeten indienen om je daar voor een periode van langer dan drie maanden als student in het hoger onderwijs in te schrijven. Studenten uit sommige landen (zoals de VS) hebben geen visum voor België nodig als hun verblijf niet langer is dan 90 dagen.

Voordat je een Belgisch studentenvisum kunt aanvragen, moet je over het algemeen worden toegelaten tot een cursus of studieprogramma door een erkende Belgische universiteit of onderwijsinstelling.

Studenten uit de Volksrepubliek China moeten een academisch evaluatiecertificaat behalen dat is afgegeven door het Academic Assessment Centre (APS) voordat ze mogen worden ingeschreven aan een instelling voor hoger onderwijs in België. Dit APS-certificaat is vereist om een studentenvisum voor België te verkrijgen. Het examen bestaat uit een technische beoordeling van je diploma en een gesprek.

Waar kunt u de aanvraag doen?

Belgische ambassade of consulaat

Je moet je studentenvisum aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat in je thuisland.

Website:

Hoe de aanvraag doen?

Voordat je een studentenvisum voor België aanvraagt, moet je eerst worden toegelaten tot een cursus bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling en de registratiekosten betalen (dit wordt terugbetaald als je visumaanvraag wordt afgewezen). Als je een internationale student bent, moet je contact opnemen met de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of consulaat in jouw land. De ambassade helpt je te bepalen of je een studentenvisum nodig hebt en begeleidt je bij de visumaanvraag.

Voor uw studentenvisumaanvraag kan u worden gevraagd om het volgende te verstrekken:

 • een geldig paspoort/reis-ID;
 • een bewijs dat je een plek hebt bij een erkende instelling;
 • kopieën van onderwijscertificaten;
 • details over de cursus;
 • bewijs van voldoende middelen om uw kosten van levensonderhoud, studie, gezondheidszorg en repatriëring te dekken (617 euro per maand voor het studiejaar 2015-2016);
 • een medische verklaring;
 • bewijs dat je geen strafblad hebt als je ouder bent dan 21 jaar.

Om uw acceptatie bij een erkende instelling te bewijzen, kunt u een van de volgende documenten overleggen:

 • de officiële bevestiging van inschrijving voor het programma;
 • een attest dat aangeeft dat je toegang hebt tot de verwachte studies;
 • bewijs van inschrijving voor de toelatingsexamens.

Mogelijk wordt u ook gevraagd om een brief waarin u uiteenzet waarom u voor uw specifieke opleiding hebt gekozen, waarom u in België wilt studeren en welke voordelen dit voor u heeft. Daarnaast kan je ook worden gevraagd om enige taalvaardigheid aan te tonen in de taal waarin de cursus wordt gegeven.

Binnen acht dagen na uw aankomst in België moet u naar uw plaatselijke gemeentehuis/gemeentehuis gaan om uw verblijfsvergunning aan te vragen en u in te schrijven in het vreemdelingenregister.

Wanneer moet je solliciteren?

Voor een studievisum lang verblijf is het aan te raden om minimaal twee maanden voor vertrek een afspraak te maken bij de ambassade. Maak voor een visum kort verblijf minimaal 3 weken voor vertrek een afspraak.

De lengte van het studentenvisum is afhankelijk van de cursusduur. U kunt uw verblijfsvergunning jaarlijks verlengen, ongeveer 30 tot 45 dagen voor de vervaldatum.

Verwerkingstijd

2 Months

Werkmogelijkheden

Als je een buitenlandse student bent die is ingeschreven aan een Belgische onderwijsinstelling en een geldige verblijfsvergunning hebt, mag je gedurende het semester maximaal 20 uur per week werken, zolang het je studie niet hindert. Je hebt een schriftelijk contract van bepaalde duur nodig van je werkgever, de zogenaamde 'arbeidsovereenkomst voor studenten', en een arbeidskaart C. Anders mag je werken tijdens officiële universitaire vakanties zonder dat je een Belgische arbeidskaart nodig hebt.

Uren per week

20

Waarom heb je dit type visum nodig?

Uw visumaanvraag kan worden afgewezen als u een strafrechtelijk verleden heeft of als u de EU bent uitgezet. Een andere reden voor afwijzing is als je documenten waaruit blijkt dat je student gaat worden ontbreken of niet compleet zijn.