Keystone logo
Stockholm School of Economics

Stockholm School of Economics

Stockholm School of Economics

Invoering

Stockholm School of Economics

De Stockholm School of Economics is een academisch centrum voor ambitieuze studenten en onderzoekers van over de hele wereld. Door nauw samen te werken met zakelijke partners en de samenleving als geheel, creëert SSE al meer dan 100 jaar kansen voor haar afgestudeerden.

Een unieke business school

Wij zijn een van Europa's toonaangevende business schools, met een uniek netwerk van het bedrijfsleven. Ons onderzoek wordt internationaal erkend en veel van onze onderzoekers behoren tot de leidende figuren in hun respectieve vakgebieden.

Geschiedenis

De Stockholm School of Economics opende haar deuren voor haar eerste studenten 110 jaar geleden, in 1909.

Zweden heeft een business school nodig

De decennia rond het begin van de negentiende eeuw waren jaren van snelle industriële expansie in Zweden, wat op zijn beurt leidde tot een behoefte aan geschoolde managers en personeel. Vooraanstaande figuren binnen de Zweedse industrie en commercie erkenden dat dergelijke personen gespecialiseerde opleiding in zakelijke praktijken en theorieën nodig zouden hebben. Deze marktleiders (KA Wallenberg, Olof A. Söderberg, en Joseph Nachmanson onder anderen) verzamelde de ondernemers en leidinggevenden van Stockholm, en in 1906 vormden zij de Stockholm School of Economics Association, een organisatie met als enige doel van het maken van de droom van een Zweedse business school een realiteit.

Drie jaar later (in 1909) opende, dankzij de steun van de stad Stockholm, overheidsfinanciering en donaties van particuliere schenkingen, de Stockholm School of Economics voor het eerst haar deuren. Het aanvankelijke curriculum, dat 110 studenten toeliet, duurde twee jaar en omvatte economie, handel en een combinatie van politieke wetenschappen en rechten.

Tientallen jaren van groei

De Stockholm School of Economics begon zijn reis in Brunkebergstorg in het centrum van Stockholm, gelegen in een commercieel gebouw dat bekend staat als Brunkebergs hotel. Door de volledige derde verdieping van het hotel te leasen, ging het onderwijs bijna twee decennia door op het terrein. Na verloop van tijd ontgroeide SSE dit pand echter en gaf de Zweedse architect Ivar Tengbom de opdracht om de nieuwe faciliteiten te ontwerpen. In 1926 opende de school dit nieuwe onderkomen aan Sveavägen 65, het adres van ons hoofdgebouw tot op de dag van vandaag. Door de jaren heen hebben genereuze donaties SSE de mogelijkheid gegeven om het ontwerp van Tengbom uit te breiden, en de oorspronkelijke constructie wordt geflankeerd door nieuwere gebouwen en er zijn verschillende extra gebouwen in de buurt.

De volgende decennia waren een opwindende groeiperiode voor SSE. In 1929, slechts een paar jaar na de verhuizing naar Sveavägen, richtte de school haar eerste onderzoeksinstituut op. Het werd toepasselijk het Economic Research Institute genoemd en werd opgericht met de missie om toonaangevend onderzoek uit te voeren op het gebied van economie en commercie. Andere instituten zouden spoedig volgen, waaronder IFL (Institutet för Företagsledning). Oorspronkelijk was het slechts gedeeltelijk gelieerd aan SSE, maar IFL verzorgde onderwijsprogramma's op het gebied van zaken, management en leiderschap. Na hun succes zou IFL uiteindelijk uitsluitend met de school worden geassocieerd.

Internationalisering en innovatie

Na het succes op nationaal niveau was er de ambitie om SSE te vestigen als een toonaangevende business school op wereldschaal. In 1991 sloot de school zich aan bij CEMS, de Global Alliance in Management Education, een symbool van kwaliteit binnen de wereld van managementonderwijs. Slechts een paar jaar later, in 1999, behaalde SSE de EQUIS-accreditatie, wat verder bewijst dat alle programma's en onderzoeken excellentie hebben getoond op internationaal niveau.

In 2007 was er een belangrijke verandering voor universiteiten in heel Europa als gevolg van de Bologna-procesovereenkomst, een uniforme norm voor kwaliteit en vergelijkbaarheid in heel Europa. De opleidingsstructuur van SSE is vervangen door de bachelor- en masteropleidingen die we tegenwoordig gewend zijn. Een jaar na deze verschuiving breidde SSE het programma-portfolio uit door een retailgericht programma over te nemen van Detaljhögskolan I Norrtälje. Omgedoopt tot het BSc-programma in Retail Management, wordt het programma volledig gefinancierd door de detailhandel, waardoor het uniek is in het Zweedse academische landschap.

Terwijl meer internationalisering een belangrijk aandachtspunt was (en blijft) voor de School, is innovatie dat ook. Het SSE Business Lab, een start-up incubator die veelbelovende student- en alumni-start-ups verbindt met experts uit de industrie, werd al in 2001 gelanceerd. Het SSE Business Lab ondersteunt een idee van concept tot implementatie en heeft geholpen bij het lanceren van een breed scala aan succesvolle bedrijven via de jaren.

De eerste eeuw en daarna

Een jaar van het vieren van een geslaagd verleden en een veelbelovende toekomst, 2009 markeerde het 100-jarig jubileum van SSE. Met hooggespannen verwachtingen, zou het volgende decennium de school naar nieuwe hoogten blijven duwen. In 2011 ging SSE een joint venture aan met Institute for Financial Research. Het resultaat was het Swedish House of Finance, een nationaal onderzoekscentrum met als doel het financiële onderzoek in Zweden te versterken.

2015 was een ongelooflijk bewogen jaar voor SSE en zag de lancering van meerdere opwindende projecten. MISUM (Mistra Center for Sustainable Markets), een multidisciplinair onderzoekscentrum gericht op het vinden van duurzame bedrijfsoplossingen, werd gelanceerd om studenten op te leiden en voor te bereiden op het omgaan met enkele van de meest urgente uitdagingen van onze tijd. Een van hun ondernemingen, de Global Challenges Track, vertegenwoordigt de poging van de school om die duurzaamheidsmentaliteit in het traditionele curriculum op te nemen.

Als voortzetting van dit bewogen jaar bracht het ook de lancering van het SSE Art Initiative met zich mee. Het SSE Art Initiative weerspiegelt de overtuiging van de school dat kunst ons kan helpen kritisch denken en zelfreflectie te verbeteren, en erkent kunst als een legitieme kennisbasis, met het potentieel om zowel SSE als de samenleving als geheel kennisintensiever te maken.

De afgelopen jaren waren even levendig, met enkele bijzonder opwindende veranderingen in het BSc-programma Retail Management. Vanaf 2015 verliet het programma zijn oude campus in Norrtälje om zich aan te sluiten bij de belangrijkste SSE Campus in Stockholm, waardoor alle programma's eindelijk onder één dak werden verenigd. Slechts drie jaar later zette het BSc-programma in Retail Management weer een spannende stap en werd het de eerste opleiding die volledig in het Engels werd gegeven. Ten slotte is de meest recente prestatie van SSE de lancering van een nieuw onderzoekshuis, het House of Innovation. Deze interdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsomgeving richt zich op innovatie, ondernemerschap en digitalisering en streeft ernaar de grenzen van modern onderzoek te verleggen.

Missie en visie

De activiteiten van de Stockholm School of Economics berusten op een duidelijke missie en visie.

Missie

Het concurrentievermogen van Zweden versterken door middel van onderzoek en wetenschappelijk onderbouwd onderwijs.

Visie

Een internationale businessschool van wereldklasse, gevestigd in Zweden.

Educatieve missie - GRATIS

De overkoepelende educatieve doelstellingen van SSE gaan ervan uit dat een succesvolle beslisser van de toekomst de wereld nieuwsgierig en zelfverzekerd benadert en die, als filosoof, Ingemar Hedenius zei: “is vrij en levend in relatie tot het onbekende”. Die beslisser kan cognitief worden overtroffen door kunstmatige intelligentie, robots of machines. Maar de kerncompetentie van mensen is om mens te zijn, en de educatieve doelstellingen van SSE nemen dit ad notam. Een succesvolle besluitvormer in de toekomst zal het potentieel van mens zijn maximaliseren. Daarom heeft SSE haar overkoepelende educatieve doelstellingen geformuleerd door middel van het acroniem FREE. Het staat voor:

  • Op feiten en wetenschap gebaseerde mentaliteit

We zijn in wezen een wetenschappelijke instelling en feiten vormen de basis voor al het kritische en analytische denken. Een afgestudeerde SSE neemt beslissingen op basis van feiten en heeft het vermogen om onderscheid te maken tussen soorten kennis. Dit vermogen wordt vooral belangrijk in een wereld van alternatieve feiten, "nepnieuws" en filterbellen.

  • Reflecterend en zelfbewust

De toekomst vraagt om meer reflectie en zelfkennis. SSE-getrainde individuen zullen in staat zijn om na te denken over welke rol ze spelen in de wereld, de impact die ze op anderen hebben te begrijpen, hun persoonlijke voorkeuren te evalueren en zich bewust te zijn van hoe hun keuzes worden bepaald.

  • Empathisch en cultureel onderlegd

Empathie en culturele gevoeligheid zijn tot nu toe iets dat kunstmatige intelligentie niet kan bereiken. We zijn ervan overtuigd dat een empathisch persoon een betere leider en besluitvormer wordt; daarom hopen we dat onze studenten in staat zullen zijn om het perspectief van anderen volledig in overweging te nemen. Culturele geletterdheid is ook van cruciaal belang. Omgaan met iemand met een andere achtergrond, expertise of beroep anders dan de eigen is een voorwaarde voor de toekomst.

  • Ondernemend en verantwoordelijk

Studenten die zijn afgestudeerd aan SSE zullen een ondernemende en creatieve benadering van de wereld hebben. Ze zullen ernaar streven om op een verantwoorde manier verandering teweeg te brengen. Ze moeten de status quo niet accepteren, maar zoeken naar verbetering voor de samenleving en de wereld in het algemeen.

SSE geaccrediteerd door EQUIS

Sinds 1999 is SSE geaccrediteerd door het European Quality Improvement System (EQUIS), wat betekent dat alle activiteiten - alle programma's en onderzoeken - op internationaal niveau excellentie hebben getoond.

EQUIS is een internationaal systeem voor kwaliteitsborging van hoger onderwijs in het bedrijfsleven, met als doel het niveau van managementonderwijs wereldwijd te verhogen. EQUIS wordt bestuurd door de European Foundation for Management Development (EFMD), een onafhankelijke netwerkorganisatie zonder winstoogmerk die openstaat voor zowel bedrijven als universiteiten. De Stockholm School of Economics was een van de oprichters van EFMD.

Een EQUIS-accreditatie geldt voor een hele school, niet alleen voor individuele opleidingen. Ongeveer 100 verschillende kwaliteitsindicatoren worden beoordeeld in het EQUIS-accreditatieproces. Een van die indicatoren, die zwaar weegt bij accreditatiebesluiten, is internationalisering - met name de mate waarin de school is gevorderd in het proces van internationalisering. Andere belangrijke factoren zijn een uitgebreide samenwerking met het bedrijfsleven, uitstekende onderzoeksactiviteiten en voorop lopen op het gebied van ethiek, verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Omdat EQUIS-accreditatie een internationaal erkend en gerespecteerd kwaliteitszegel is, is het onze doelstelling dat de Stockholm School of Economics door deze accreditatie nog aantrekkelijker wordt voor studenten, postdoctorale onderzoekers en docenten. Accreditatie houdt in dat de activiteiten van een business school periodiek en systematisch worden gecontroleerd, dus EQUIS is ook een essentieel instrument voor de voortdurende kwaliteitscontrole Stockholm School of Economics

Programma Toelatingseisen

Toon uw toewijding en bereidheid om te slagen op de business school door het GMAT-examen af te leggen - het meest gebruikte examen voor toelating dat uw kritisch denk- en redeneervermogen meet.

Download de GMAT-miniquiz om een voorproefje te krijgen van de vragen die u in het examen zult tegenkomen.

Locaties

  • Stockholm

    Stockholm, Zweden

    Vragen