Keystone logo
Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

Université Côte d’Azur (UCA)

Invoering

Université Côte d'Azur is een onlangs opgerichte cluster van instellingen voor hoger onderwijs aan de Franse Rivièra die de belangrijkste spelers in het hoger onderwijs en onderzoek in de regio bij elkaar brengt. Université Côte d'Azur streeft naar de ontwikkeling van een nieuw 21e-eeuws model voor Franse universiteiten, gebaseerd op nieuwe interacties tussen disciplines, een nieuwe vorm van coördinatie tussen onderzoek, onderwijs en innovatie, en sterke partnerschappen met de particuliere sector en lokale autoriteiten. In januari 2016 won Université Côte d'Azur een prestigieuze "IDEX" -prijs van de Franse overheid voor zijn UCAJEDI-project, waarmee het een van de top 10 van wereldklasse, uitgebreide universiteiten in Frankrijk is.

De universiteit van de 21e eeuw

De Université Côte d'Azur bestaat uit 13 uitstekende instellingen die samenwerken als ONE UNIVERSITY. We dagen onszelf uit op alle manieren. We doorbreken barrières op bijna elk gebied. We gaan de grenzen over. We zoeken het beste van ons allemaal, de beste van jullie, om onze wereld beter te maken.

De reikwijdte van UCA brengt dus alle openbare en particuliere entiteiten van hoger onderwijs en onderzoek samen, bekend en zichtbaar op het internationale toneel, die aanwezig zijn aan de Côte d'Azur. Het innovatieve karakter van haar onderscheidende samenwerkingspraktijken zal zelforganiserende voorwaarden scheppen voor excellentie; het zal de opkomst van toekomstige wetenschap, opleiding en innovatie stimuleren.

 • De Université Nice Sophia Antipolis (UNS), onderzoeksintensief, aanwezig op alle internationale ranglijsten;
 • Twee nationale onderzoeksinstanties: CNRS en Inria, multidisciplinair en emblematisch in respectievelijk digitale wetenschappen;
 • Een andere ster die zich bij de UCA-cluster voegt, is het observatorium van de Côte d'Azur (OCA). Met ongeveer 450 medewerkers op vier locaties (Mont Gros en Valrose in Nice, Sophia Antipolis en het Plateau de Calern Observatorium). Ontworpen door Charles Garnier heeft de OCA een opmerkelijk architectonisch en wetenschappelijk erfgoed, maar verre van naar het verleden te kijken, blijft het een internationaal erkend centrum voor onderzoek in aardwetenschappen en astronomie, samen met precisiemechanica, krachtige computercentra en virtuele observatoria.
 • Het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) van Nice, een toonaangevend nationaal centrum voor simulatie en innovatie op het gebied van hematologie, biologische hulpbronnen en therapieën die basiswetenschappers zij aan zij plaatsen met medische onderzoekers en ingenieurs;
 • EDHEC en SKEMA, twee uitstekende Business Schools aanwezig op alle internationale ranglijsten; de aanwezigheid van twee Business Schools, aanwezig in wereldranglijsten, brengt naast hun onderzoeks- en opleidingsactiviteiten ook een cultuur van kwaliteitsborging met zich mee
 • Een consortium van zes kunstacademies, actief op het internationale toneel, met vestigingen van wereldklasse, is een garantie voor de originaliteit van onze visie en zal de creativiteit van onze aanpak vergroten. In totaal brengt elk van de spelers een unieke bijdrage met een hoge toegevoegde waarde en een nieuwe dimensie.
 • Centre National de Création Musicale, is een van de zes nationale centra van de Franse muzikale creatie. Haar missie is het repertoire van hedendaagse muziek verspreiden en promoten door haar activiteiten voornamelijk op vier assen te richten: productie, uitzending, training en onderzoek.
 • Ecole Nationale Supérieure d'Art Villa Arson, het is een uniek nationaal instituut dat zich toelegt op hedendaagse kunst. Het verenigt op één plaats een kunstacademie, een kunstcentrum, een kunstenaarsresidentie en een gespecialiseerde bibliotheek. Het gebouw is geklasseerd als Patrimoine du XXe siècle
 • The Sustainable Design School (SDS), vormgeven aan de toekomst, met een verantwoorde focus op de 4 pijlers van duurzame ontwikkeling door middel van nieuwe en creatieve leermethoden in samenwerking met de industrie.
 • Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower, Sinds de oprichting in 1961 is de Ecole Superieure de Danse de Cannes, Rosella Hightower, een van 's werelds grootste professionele dansscholen geworden op het gebied van klassiek ballet, hedendaagse dans en jazztraining. De ESDC-partnerschappen met professionele dansgezelschappen, waaronder Les Ballets de Monte-Carlo, of internationale wedstrijden zoals Le Prix de Lausanne.
 • Conservatoire National à Rayonnement Régional de Nice (CNRR). Sinds 1957 heeft het conservatorium meer dan 50 000 studenten uit meer dan 50 verschillende landen verzorgd en heeft het een reeks geweldige muzikanten verwelkomd, hetzij als studenten of als leraren van over de hele wereld.


De ambities van UCA

Onderzoek, Creëren, Innoveren

Université Côte d'Azur werd in 2015 opgericht om de collectieve ambitie van de grote spelers in het hoger onderwijs en onderzoek aan de Franse Rivièra tot leven te brengen. Als cluster voor hoger onderwijs met een grote onderzoeksuniversiteit, meerdere onderzoeksbureaus en laboratoria op topniveau, elite business schools en een groep internationaal gerenommeerde kunst- en designscholen, is UCA goed gepositioneerd om multidisciplinaire, creatieve oplossingen te bieden voor de complexe uitdagingen gesteld door een snel veranderende wereld.

Voortbouwend op de rijke geschiedenis van de Franse Rivièra als een centrum van artistieke en technologische innovatie en als de thuisbasis van het grootste technologiepark van Europa (Sophia Antipolis), is onze visie gebaseerd op wetenschappelijke en educatieve uitmuntendheid, een sterk internationale focus, diepe verbindingen met lokale industriële en gouvernementele partners, en een resoluut transdisciplinaire kijk. Onze onderzoeks- en onderwijsprogramma's zijn het resultaat van gedecompartimenteerde interacties tussen disciplines, de insluiting van menselijke, artistieke en managementdimensies voor onze projecten en een rigoureuze basis op basis van kwantitatieve, digitale en gegevensgestuurde benaderingen.

Als erkenning van onze ambitieuze agenda en wetenschappelijke excellentie, werd UCA in januari 2016 bekroond met een prestigieuze "IDEX" (Excellence Initiative) prijs door de Franse regering, waardoor UCA werd geplaatst bij een kleine groep vooraanstaande Franse universiteiten van wereldklasse en het verstrekken van een schenking om ons te helpen ons doel te bereiken om onze universiteit en onze regio te transformeren. We hebben onlangs ook een aantal andere grote nationale prijzen gewonnen ter ondersteuning van onze activiteiten op het gebied van met name permanente educatie, undergraduate en graduate onderwijs en ondernemerschap.

Met meer dan 20% van onze docenten en studenten die uit het buitenland komen, is UCA sterk naar de buitenwereld gericht, een aspect dat voortdurend wordt versterkt met het creëren van elite internationale partnerschappen en de ontwikkeling van nieuwe internationale educatieve programma's die volledig in Engels. Er zijn ook nieuwe diensten opgezet om internationale onderzoekers en studenten aan te trekken en hen in staat te stellen zich in de regio te vestigen, en om universitaire faculteiten te helpen hun onderzoek in internationale toptijdschriften te publiceren.

UCA werkt ook aan het ontwikkelen van ondernemers- en zakelijke vaardigheden bij haar onderzoekers en studenten. Een aantal nieuwe programma's is bedoeld om de ondernemersgeest bij studenten op alle niveaus te inspireren en hen de tools te geven die nodig zijn om hun dromen te verwezenlijken. Universitaire onderzoekers en ideeën vormen ook de kern van veel bedrijven in de regio, of ze nu gebaseerd zijn op universitair onderzoek of zijn opgericht door een lid van de universiteit.

Ten slotte streeft UCA ernaar een katalysator te zijn die de regio Côte d'Azur zal transformeren, door bij te dragen aan de groei ervan door oplossingen te bieden voor zakelijke problemen door middel van adviesactiviteiten, permanente educatie en door het verlenen van licenties voor ontdekkingen aan nieuwe en bestaande bedrijven. De constante uitwisseling van ideeën tussen de universiteit en de regio levert een belangrijke bijdrage aan haar groei en succes. Veel van het toonaangevende onderzoek van UCA kan worden vertaald in oplossingen, producten en bedrijven die zowel de samenleving als de economie ten goede komen.

Ranglijsten

Locaties

 • Nice, Frankrijk

Vragen